Термините „прееклампсия” и „проблемна бременност” обикновено вървят ръка за ръка. Освен че е усложнение, което възниква към края на предродилния период обаче, много жени изобщо не знаят що е то прееклампсия и какви опасности крие.
При проблемна бременност, в организма на бъдещата майка настъпват усложнения, които застрашават нейния живот и този на бебето. Прееклампсия е точно такова усложнение, което обаче ако не се установи навреме, може да доведе до такива страшни последици като кома и дори смърт на майката и плода – преди, по време или след раждането. За щастие, според проведената статистика, това се случва едва при една на 100 бъдещи майки, а ако бъде установена и излекувана навреме, прееклампсията може да отшуми и бебчето ви да се роди живо и здраво, а вие да не изпитате сериозни проблеми докато това се случи. За да знаете обаче как да постъпите и кога имате повод за притеснение, запознайте се с характерните особености на проблема прееклампсия.

Какво е прееклампсия?

Прееклампсия е симптом за проблемна бременност. Възниква при високо кръвно налягане (хипертония) с на пръв поглед безобидни сигнали като отичане и подпухване на ръцете, глезените и лицето (в следствие задържане на вода в организма), бързо повишаване на телесното тегло (1,5 – 2 кг. седмично) и нарушения в съня. Всъщност обаче това са само видимите белези, че в организма на жената нещо не е наред. Освен тях, характерно за преекплампсията е и повишеното ниво на белтъчини (албумин), отделяни от бъбреците, в урината и силно главоболие. Ако при вас е налице накоя от тези прояви и за да сте сигурни, че не се е стигнало до проблемна бременност, трябва незабавно да се консултирате със специалист, който да установи дали оплакванията не са симптоми на вече съществуваща прееклампсия.

Кога се проявява прееклампсията?

Позната още като „токсемия” (наличие на отровни вещества в кръвта), прееклампсията обикновено се проявява през последния триместър на бременността и се развива много бързо, което увеличава риска от увреждане на бебето. Трябва да сте наясно обаче, че опасността не приключва с раждането. Прееклампсия може да развиете и до 6-8 седмици след това, като рискът е най-голям в първите 48 часа.

Според изследванията, прееклампсия развиват между 3 и 8 % от бременните жени, а предпоставките за това са няколко. На първо място е генетичното предразположение, което увеличава риска от този тип усложнение с 50 %. При бременни над 40-годишна възраст и при първа бременност, прееклампсията също е често срещан проблем, както и при жени, които страдат от високо кръвно налягане, диабет, бъбречни заболявания, заболявания на имунната система, наднормено тегло и многоплодна бременност.

Причини за прееклампсия

Точните причини за развитие на прееклампсия не са известни, макар че според някои проучвания това може да се дължи на малко подхранване, високо съдържание на мазнини в организма или недостатъчен кръвен поток към матката.
По време на бременността, плацентата има нужда от голямо количество кръв, за да може да се поддържа развитието на плода. Но при прееклапмпсия организмът на майката не може да осигурява това количество кръв, което води до повишаване на налягането и недостиг на достатъчно кислород и хранителни вещества към бебето. При прееклампсия се нарушава функцията на бъбреците, а протеините на кръвта се пренасят в урината. При влошаване на състоянието се засягат и някои други жизненоважни органи, в това число черния дроб, белите дробове, сърцето и съсирването на кръвта. Така настъпват опасни усложнения като еклампсия (гърчове), мозъчни кръвоизливи, белодробен оток (в следствие на течност в белите дробове заради нарушена сърдечна дейност), увреждания на черния дроб и разреждане на кръвта. За щастие тези усложнения са рядкост.

Симптоми за прееклампсия

  • Високо кръвно налягане - 140 / 90 и нагоре
  • Рязко покачване на телесното тегло
  • Силно главоболие
  • Нарушения в съня
  • Отоци на крайниците и лицето
  • Повишено съдържание на белтъци в урината, понижена честота на уриниране, кръв в урината
  • Замъглено и двойно виждане, временна загуба на зрението, чувствителност към светлина
  • Гадене и повръщане
  • Болки и чувствителност в горната част на корема
  • Промяна в рефлексите

Лечение на прееклампсия
На първо място, на бременните, развили прееклампсия, се препоръчва много почивка. Те трябва почти през цялото време да са в легнало положение като се следят показателите на кръвта. Понякога се бие венозно магнезиев сулфат и се налага лекарско наблюдение в болнично заведение. Приемат се медикаменти, които да поддържат кръвното налягане в стабилни граници и се наблюдава приемът на течности. Най-често се предписват антиоксиданти като витамин С и витамин Е, които имат доказана ефективност при слуаите на прееклaмпсия. Следят се сърдечният ритъм и развитието на плода. Преждевременното раждане се отлага максимално, но ако рискът за здравето на бебето и майката е нарастнал, се взимат крайни мерки – чрез секцио.